f.a.q



Για ολοκληρωμένη ενημέρωση πάνω στο EASA επισκεφθείτε τα links όπου θα βρείτε πλούσιο ενημερωτικό υλικό και sites. 
Εδώ θα βρείτε μερικές βασικές πληροφορίες. 


τί είναι το EASA ;
το EASA (πανευρωπαϊκή συνάντηση φοιτητών αρχιτεκτονικής) είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και γνώσης μεταξύ φοιτητών αρχιτεκτονικής. 
Αυτό επιτυγχάνεται κατα κύριο λόγο μέσω του EASA - της καλοκαιρινής διοργάνωσης και δευτερευόντως μέσω των SESAM -Small European Students of Architecture Meeting και των INCM- Intermediate National Contact Meeting. Η επικοινωνία συνεχίζεται και μέσα στη χρονιά με την επικοινωνία των φοιτητών και την συνεργασία μεταξύ των διοργανώσεων.

Το EASA ειναι ένα μη-πολιτικό και μη-κερδοσκοπικό δίκτυο και ο στόχος του είναι να φέρει κοντά τους ανθρώπους. Η ουσία της διοργάνωσης, από την ίδρυση της το 1981 στο Λίβερπουλ, διατηρείται μέσω του λεγόμενου easa spirit, δύσκολο να το περιγράψεις αλλά εύκολο να το νιώσεις, συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε από τις διοργανώσεις.


ποιός βρίσκεται πίσω από το EASA ;
φοιτητές αρχιτεκτονικής από 40 χώρες. 
Βασικά οι nc's, οι organisers, οι participants και οι tutors.


τί είναι το καλοκαιρινό EASA;
Η βασική διοργάνωση του δικτύου, ειναι το EASA. Πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι σε διαφορετική ευρωπαική χώρα και διαρκεί 15 μέρες, συνήθως τις πρώτες του Αυγούστου. Κάθε EASA  έχει μια θεματική. Διοργανώνεται απο φοιτητές αρχιτεκτονικής και συμμετέχουν σε αυτό περίπου 400 φοιτητές από όλη την ευρώπη. Κάποιοι από αυτούς, οι λεγόμενοι tutors, εισηγούνται και οργανώνουν περίπου 20 εργαστήρια πάνω στη θεματική. Οι φοιτητές επιλέγουν σε ποιο εργαστήριο θέλουν να συμμετέχουν και εργάζονται πάνω σε αυτό. Στο τέλος της διοργάνωσης παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των εργαστηρίων. Κατα τη διάρκεια της διοργάνωσης "τρέχουν" πολλά παράλληλα events, όπως διαλέξεις, παρτυ σε καθημερινή βάση, εκθέσεις, εκδρομές.


τί είναι το SESAM;
το SESAM ειναι μια διοργάνωση του δικτύου που στηρίζεται στις αρχές του EASA.  Απευθύνεται σε μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων οι οποίοι επεξεργάζονται με μεγαλύτερη συνοχή ένα θέμα από το πεδίο της αρχιτεκτονικής. SESAM πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε διάφορες πόλεις της ευρώπης.


πως μπορώ να συμμετέχω στο EASA ή το SESAM;
απευθύνεσαι στους national contacts και θα σε βοηθήσουν αυτοί. 
Θα πρέπει να γνωρίζεις αγγλικά και να είσαι φοιτητής σε αρχιτεκτονική σχολή, ή σε συναφές αντικείμενο.
national contacts ελλάδας





national contacts άλλων χωρών 


πιο πρακτικές πληροφορίες;
Για το EASA:
το κόστος συμμετοχής για τη χώρα μας είναι περίπου 120 ευρώ και καλύπτει τη διαμονή, το φαγητό, τη συμμετοχή στα εργαστήρια, τις διαλέξεις, και ο,τι αλλο συμβαίνει στο χώρο. Συνήθως οι εκδρομές είναι προεραιτικές και με μικρό κόστος.
Οι πληροφοριές για τα πρακτικά ζητήματα της διατροφής της διαμονής, το προγραμμα, ανακοινωνονται με ακρίβεια απο τους διοργανωτές πρίν το event.


Για τα SESAM:
όλα ανακοινωνονται από τους διοργανωτές. Ρωτήστε τους nc's και αυτοί θα σας παραπέμψουν.


Πρεπει να θυμομαστε οτι το EASA διοργανώνεται απο φοιτητές για φοιτητες και όλοι κανουν το καλυτερο που μπορούν. Οι συνθήκες διαμονής και το φαγητό ποικίλουν αναλογα με την ικανότητα και τις χορηγίες που βρίσκουν οι διοργανωτές. Πάντως το επίπεδο είναι σε γενικές γραμμές πολύ καλο. Οι συμμετέχοντες καλούνται να βοηθήσουν εθελοντικά με duties στις καθημερινές εργασίες. Ολοι φροντίζουν και ειναι υπεύθυνοι για τη διοργάνωση, όλοι γινονται κομμάτι του EASA.


Γιατί να συμμετέχω μέσα στο καλοκαίρι μου και να μήν πάω διακοπές σε ένα νησί;
Το EASA είναι πάνω από όλα μια καταπληκτική εμπειρία. Συγκεντρώνει σε έναν τόπο τους πιο παλαβούς και χαρισματικούς φοιτητές αρχιτεκτονικής από όλη την ευρώπη. Όλα γίνονται επειδή υπάρχει θέληση και έτσι ούτε η πιό βαριά μέρα σε workshop δεν σε κουράζει. Για 15 μέρες ζείς μέσα σε ένα κλίμα έξω από τα συνηθισμένα, συμμετέχεις σε μία κοινότητα που λειτουργεί με όρους ισότητας και αδελφικότητας, βιώνεις ένα ξέφρενο πανηγύρι αρχιτεκτονικής γνώσης και πάρτυ. Η δημιουργικότητα σου εκτινάσσεται και το easa spirit ειναι κάτι που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. 


Ποιό είναι το κόστος συμμετοχής;
το κόστος συμμετοχής για την ελλάδα είναι 120 ευρώ. (easa018Croatia)


Πώς ορίζεται το κόστος συμμετοχής και τι πάει να πεί "για την ελλάδα";
Το κόστος συμμετοχής ΔΕΝ είναι κοινό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Για λόγους δικαιοσύνης, εχουν χωριστεί οι χώρες σε 5 groups. Το πρώτο group πληρώνει το 100% του participation fee (δηλαδη του κόστους συμμετοχής) , το επόμενο το 80% και παει λέγοντας με μέιωση 20% κάθε φορά. Τα groups εχουν ως εξής:





GROUP 1: 
Austria, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Iceland, Italy, Lichtenstein, Luxemburg, Monaco, The Netherlands, Norway, Spain, Sweden, Switzerland, United Kingdom, Malta and International participants.

GROUP 2: Cyprus, Ireland, Moscow(*), Slovenia, CLEA

GROUP 3: Greece, Croatia, Czech Republic, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania,Poland, Portugal Slovakia,

GROUP 4: Bulgaria, Montenegro, Romania, Serbia, Turkey.

GROUP 5: Albania, Armenia, Kosovo, Macedonia, Azerbadjan, Belarus, Bosnia-Herzegovina, Georgia, Moldova, Russia(**), Ukraine.

(*) Λόγω των μεγάλων διαφορών μέσα στο εσωτερικό της ρωσίας ορίζεται διαφορετικό group για τη Μοσχα και διαφορετικό για την υπόλοιπη χώρα.

Οπως συμφωνήθηκε στο incm της Μόσχας το 2006, σε κάθε incm αναθεωρούνται τα groups.

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι σύμφωνες με το easa guide οπως αναθεωρήθηκε στο incm του liechtenstein, το 2009.



τί είναι national contacts (nc's); 
κάθε χώρα έχει δύο εθνικούς συνδέσμους (national contacts), δηλαδή δύο φοιτητές, που προσφέρονται να ασχοληθουν ενεργά με το EASA και φροντίζουν μέσα στη χρονιά να επικοινωνούν με το δίκτυο και να εκπροσωπούν τη χώρα τους σε αυτό. Συμμετέχουν υποχρεωτικά (ένας εκ των δύο τουλάχιστον) στο EASA και στο INCM. Οι nc's ενημερώνουν τους φοιτητές για τα επερχόμενα events και επιλέγουν τους συμμετέχοντες (participants) για την καλοκαιρινή διοργάνωση. Ειναι οι άνθρωποι που έχουν τις απαντήσεις!
national contacts ελλάδας
national contacts άλλων χωρών


πως γίνεται κανείς nc;
επιλέγεται από τους προηγούμενους nc's. Πρέπει να έχει συμμετάσχει σε μια τουλάχιστον διοργάνωση και να μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της θέσης του.


τί είναι organiser;
organisers ή αλλιώς διοργανωτές είναι η ομάδα εκείνη των φοιτητών που αναλαμβάνει τη διοργάνωση ενός event. Οι διοργανώτρια ομάδα πρέπει να βρεί πόρους αξιόπιστους για το στήσιμο του event να φροντίσει για τα υλικά, τη διαμονή την συνύπαρξη του EASA με τον τόπο που πραγματοποιείται και ο,τι άλλο απαιτείται. Οι διοργανωτές είναι πάντοτε πολύ φορτωμένοι με δουλειά και προσπαθούμε να τους μιλάμε γλυκα και να τους βοηθάμε σε ο,τι χρειάζονται. Συνήθως χρειάζονται 2 χρόνια δουλειάς για να διοργανωθεί ένα EASA και ένας χρόνος για ένα INCM.


τί είναι tutor;
Tutors ειναι οι φοιτητές εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν να εισηγηθούν και να οργανωσουν ένα workshop στο EASA. Oι tutors προτείνουν το θέμα του workshop στους διοργανωτές και εκείνοι επιλέγουν από όλα τα προτεινόμενα περίπου 20 που θα πραγματοποιηθουν στο EASA.
Η επιλογή γίνεται συνήθως κάποιους μήνες πρίν την διοργάνωση. Στη διάρκεια του EASA οι tutors ειναι υπευθυνοι για να πραγματοποιηθεί το workshop τους.


τί είναι τα workshops;
Τα workshops είναι τα εργαστήρια, δηλαδή η βασική δραστηριότητα του EASA. Παραδοσιακά υπάρχουν 3 κατηγορίες εργαστηρίων: τα θεωρητικά, τα κατασκευαστικά σε κλίμακα 1:1 και τα μικτά που συνδυάζουν διάφορες τεχνικές. Οι participants επιλέγουν σε ποιο εργαστήριο θα μπούν και το παρακολουθούν τις μέρες του EASA.


τί είναι umbrella;
Η umbrella ειναι το μακροβιότερο workshop του EASA. Διοργανώνεται κάθε χρόνο και στόχος του είναι να καλύψει δημοσιογραφικά τα τεκταινόμενα στο εκάστοτε EASA, SESAM, INCM και οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση σχετίζεται με το EASA. Είναι πολύ σημαντικότερο από όσο φαίνεται καθώς η umbrella είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίον το EASA αποκτά εγκυρο αρχειακό υλικό, διατηρείται ζωντανό μέσα στη διάρκεια του χρόνου και ενημερώνει τους απανταχού ενδιαφερόμενους. Χαρακτηριστικότερο προϊόν, η εφημερίδα του workshop που μετονομάζεται ανάλογα με τη γλώσσα τς χώρας που φιλοξενεί το EASA : umbrella, l'ombrello, ομπρέλλα κτλ.